Bakla falına nohut gibi baklagil ürünleriyle bakılmaktadır. Kullanılan baklanın miktarı falı bakan kişiye göre değişiklik gösterir ama genellikle 21 bakla kullanılmaktadır. Baklagillerin yanında çeşitli özellikleri olan taşlarda kullanılmaktadır. Bu taşlar falın aurası için oldukça önemlidir. Falın enerjisini yükseltmektedir. Genellikle taşlar kullanılsada bazen taşlarla aynı renklerde düğmelerde kullanılabilir.
Bakla falında kullanılan renklerin farklı anlamları vardır. Mavi; sevgili, kırmızı; aşk, mor; sevinçler, kahverengi; kötü niyet, sarı; sıkıntı ve hastalıklar, gri; ayrılıklar, siyah; üzüntüler, beyaz taş ise falı baktıran kişiyi ifade etmektedir.
Bakla falının en önemli cismi ise yüzüktür. Falcının en çok odaklandığı cisimdir. Hatta falcı falı baktıran daha yüksek bir enerji bağı kurabilmek için falı baktıranın yüzüğünü de kullanabilir.
Bakla falı baktırmak için yer ve zamanın önemi yoktur. Gerekli olan cisimler baklalar, taşlar ve yüzük olduğunda herhangi bir yere bir bez serilerek bakılabilir. Gerekli olan falı baktıracak kişinin avuç içlerini taşların üzerine koyarak bütün iyi niyetiyle bir dilek tutmasıdır. Bu şekilde kişinin enerjisi taşlara
Bakla falı, falı bakan kişinin hisleri doğrultusunda doğru yanıylar vermektedir. Yalnız bakla falı hergün bakılmaz. Aradan bir kaç gün vakit geçmesi gerekir.
Bakla falında; baklalar, taşlar ve yüzük bir kap yardımı ile ya da el ile toplanarak yere serilmiş olan bezin üzerine hafifçe dağıtılır. O sırada falına bakılan kişi istediği veya düşündüğü şeyleri içinden geçirir.
Bakla falı cisimlerin dağılışına göre yorumlanır. Esas olan fal baktıranı temsil eden beyaz taştır. Diğer taşlar beyaz taşın konumuna uzaklıkları dikkate alınarak yorumlanır.
Eğer baklalar dağıtıldığında aralıklı konumlanmış ise dileğini gerçekleşecektir. Ancak baklalar üst üste geldiyse dileğiniz biraz gecikebilir.