kül falı kökeni Orta Asya Şaman ve Kam geleneğine dayanan oldukça eski bir fal çeşididir. Kül falının aynı zamanda Zerdüşlerin ateş falı kültünden etkilenerek bugünki şeklini aldığı düşünülmektedir.
Kül falına bakmak için öncelikle Orta Asya'ya özgü bir ağaç olan kayın ağacı kabuğu gerekmektedir. İkinci materyal ise işinde uzman bir medyum tarafından gerekli duaları okumak suretiyle toplanmış kafi miktarda kumdur. Üçüncü malzeme mum ve ateştir.
Kül falı bakımı oldukça zor, her medyum tarafından bilinmeyen bir faldır. Bakır ya da gümüş bir kaba dökülen kuma kayın ağacı kabuğu ufalanır. Gerekli ritüel eşliğinde hazırlanmış ebced kağıdı daha önceden yakılmış olan mumda tutuşturulup kaseye atılır.
Fal bakımını yapan medyum kasedeki ateş ve küllerden ve de çıkan kokulardan transa geçmek suretiyle geleceği görür. Kül falı oldukça zahmetli ve zorlu bir faldır. Fal bakımın yapan kişinin telepati yeteğenin olması ve transa geçme konusunda uzmalaşmış olması gerekir. Kül falı ayrıca fal baktıran kişinin üzerindeki negatif enerjiyi ve nazırı da alarak kişinin rahatlamasını sağlar.